Dlaczego iglaki brązowieją?

Iglaki nie mają sporych wymagań, dlatego też są tak często sadzonymi roślinami. Zdarza się jednak tak, że tracą one swój piękny kolor i zaczynają brązowieć. Dlaczego iglaki brązowieją? Jak sobie radzić z brązowieniem iglaków?

Suche i upalne lato to ciężki okres dla większości roślin w tym iglaków, tym bardziej że lubują się one w wilgotnej glebie. Szczególnie nowo wsadzone iglaki narażone są na wysychanie, ponieważ ich system korzeniowy nie sięga zbyt głęboko. Warto wiedzieć, że iglaki z powodu niedoboru wody cierpią także zimą, szczególnie kiedy okres odwilży przeplata się z siarczystymi mrozami lub też, kiedy po mroźnej zimie przychodzi gorąca wiosna. Słońce budzi nasze rośliny do życia, jednak ziemia jest na tyle zmarznięta, że nie mogą one pobierać wody z gleby, co kończy się zasychaniem i tym samym brązowieniem naszej rośliny.

Ważne! Dlatego w okresie jesiennym powinniśmy obficie podlać nasze iglaki, aby zgromadziły w swoich tkankach odpowiedni zapas wody. Powinniśmy je także zasilić jesiennym nawozem. Nie ma on w składzie potasu, azotu, fosforu, czy też mikroelementów, które mają spowodować wzrost naszej rośliny, dodatkowo ma on przygotować naszą roślinę na zimę.

źródło: 123RF.com

Niektóre odmiany takie jak cyprysik Lawsona jest bardziej wrażliwy na mróz, w ich przypadku mogą zasychać nie tylko gałęzie, ale także cała roślina. Dlatego też rośliny te powinniśmy sadzić w osłoniętych częściach ogrodu, a jesienią okryć je włókniną. Iglaki takie jak sośnice powinniśmy sadzić tylko w najcieplejszych regionach kraju, ponieważ są one bardzo wrażliwe na mróz. Odmiany takie jak żywotnik brązowieją pod wpływem niskiej temperatury, jest to normalny stan, którym nie powinniśmy się przejmować, ponieważ wiosną ponownie zaczną być zielone. Proces brązowienia roślin będzie mniejszy, jeżeli zastosujemy nawozy jesienne.

Ciekawostka! Iglaki nie powinny być sadzone koło drogi, ponieważ mogą one zacząć brązowieć od dołu z powodu soli, którą posypujemy ulice, iglaki są na nią szczególnie wrażliwe.

źródło; westchestermagazine.com

Choroba i brak odpowiednich składników pokarmowych także mogą być powodem brązowienia iglaków. Składniki pokarmowe takie jak magnez są bardzo ważne, jego brak w tkankach objawia się właśnie brązowieniem igieł, może to się nawet skończyć śmiercią naszej rośliny, dlatego powinniśmy dokładnie odżywiać nasze rośliny. Składniki pokarmowe możemy dostarczyć rośliną wraz z nawozem, oprócz magnezu istotne są także miedź, bor, mangan, cynk, molibden, żelazo. Nasze iglaki może także spotkać choroba grzybowa, która właśnie przejawia się w postaci brązowienia rośliny. Niestety zazwyczaj na tę chorobę nie ma ratunku i nasz zarażony iglak musimy odkopać i spalić, a następnie dół, w którym się znajdował odkazić.

Zalogowany Jako

Twój adres email nie zostanie opublikowany. Pola, których wypełnienie jest wymagane, są oznaczone symbolem *